Skip to main content
Terug naar overzicht

Valpreventie, hoe pak je dat aan?

Valpreventie.jpg

Het risico op een valpartij stijgt met de leeftijd. Bovendien wordt het probleem onderschat, omdat vele ouderen de valpartij niet melden.

Door de lockdown hebben 65-plussers minder hulp van buitenaf. Je moet nu zelf koken en poetsen. Door het mooie weer kriebelt het om je tuin er piekfijn uit te laten zien, maar door de coronamaatregelen zijn we ook voor deze taken meer op onszelf aangewezen, met alle risico’s van dien.

Oorzaken

Er zijn veel factoren die aan de basis kunnen liggen van een val. Meestal zijn er verschillende oorzaken die een rol spelen. De factoren kunnen zowel persoonsgebonden (o.a. duizeligheid, medicatie, voetproblemen en slecht zicht)als omgevingsgebonden (o.a. losliggend tapijt, drempels en een te laag toilet) zijn.

Gevolgen

In het beste geval houd je niets, of alleen een schaafwonde of een blauwe plek, aan de valpartij over. Maar vaak zijn de gevolgen ernstiger … Een val kan leiden tot verstuikingen, snijwonden of kneuzingen. Of erger nog: breuken met mogelijks een ziekenhuisopname tot gevolg.

Valangst heeft naast lichamelijke ook sociale gevolgen. Ouderen zijn bang om te vallen, waar ze minder buiten komen en minder gaan bewegen, hierdoor neemt de spierkracht en het evenwicht af en neemt de kans op vallen toe. Met als gevolg dat men nog minder naar buiten durft te komen. Zo raken ouderen in een neerwaartse spiraal die een grote impact heeft op hun sociale omgang.

Voorkomen

Valpreventie is mogelijk. Zelfs met enkele relatief eenvoudige ingrepen kan je het risico verkleinen. Hieronder vind je enkele nuttige tips:

• Blijf fit en actief: lichaamsbeweging speelt een belangrijke rol in de preventie van valaccidenten. Probeer 30 minuten per dag licht tot matig te bewegen (bv. wandelen, joggen, zwemmen of fietsen).

• Ga voor een veilig huis: zorg er voor dat er geen losliggende matten en tapijten in het huis liggen, maar bevestig ze met een goede antisliplaag of strips. Verwijder losliggende snoeren en zorg voor voldoende verlichting.

Wees voorzichtig bij het poetsen met water. Gladde vloeren zijn een extra risico om uit te glijden.

• Zorg voor uw voeten: laat voetproblemen behandelen en draag aangepaste schoenen.

• Zorg voor uw ogen: met de leeftijd, gaat het zicht vaak achteruit. Ga bij problemen, en zeker jaarlijks, op controle bij uw oogarts.

• Let op uw voeding: Een gezonde voeding is belangrijk om je spieren en beenderen sterk te houden. Eet voldoende voeding die rijk is aan calcium en vitamine D.

• Wees matig met alcohol. Hoe ouder je wordt, hoe gevoeliger je immers bent voor de negatieve gevolgen van alcohol. Drink daarom niet meer dan 1 alcoholische consumptie per dag.

• Roken verhoogt het risico op broze botten, dus let ook hier mee op.

• Let op uw medicijnen: geneesmiddelen kunnen het risico op vallen vergroten. Slaappillen, maken je suf en moe, waardoor je makkelijker kan vallen.. Verder kunnen geneesmiddelen tegen depressie, voor het hart of voor een verhoogde bloeddruk, je bloeddruk doen dalen, waardoor het risico om te vallen toeneemt. Praat er over met je arts of jouw lokale huisapotheker.

• Vaak duizelig bij het rechtstaan? Dan loop je een verhoogd risico om te vallen. Duizeligheid bij het rechtstaan kan je verminderen door bijvoorbeeld voldoende te bewegen, niet te snel recht te staan, het hoofdeinde van jouw bed hoger te plaatsen, … Keert je duizeligheid vaak terug? Bespreek dit dan zeker met jouw huisarts.

Vragen of bekommernissen? Praat erover met je arts of je apotheker. Wij weten raad.

Apotheek De Vos
Veldstraat 3
2491 Olmen (Balen)
Tel: 014 / 30 29 39
GSM: 0465 / 03 59 60

Algemeen
info@devosapotheek.be
Boekhouding
facturatie@devosapotheek.be

APB 133001
Titularis: Apr. Ilse De Vos
BTW BE 0429.996.842

Openingsuren
Ma-Vrij: 8u30-12u30 en 13u30 – 18u30
Za: 9u00-12u30
Zon: Gesloten

Apotheek van wacht
Klik hier voor de apotheek van dienst

Contact

Stel ons je vraag, wij helpen je met veel plezier verder!