Skip to main content
Terug naar overzicht

Wat is astma?

Wat is astma.jpg

Je kunt last hebben van een piepende of brommende ademhaling, een hardnekkige hoest, zweten, paniek... Sommige mensen hebben bij een verkoudheid of infectie van de luchtwegen wel eens een piepende ademhaling, maar dit wijst daarom zeker niet op astma.

Bij astma komen en gaan de klachten typisch in de vorm van aanvallen. Sommigen krijgen slechts af en toe een aanval, anderen kunnen dagenlang ziek zijn. Ook de ernst van de aanvallen kan heel erg wisselen en is niet te voorspellen.

Het is bovenal de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen.


Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer 8 tot 10% van de volwassenen en 5 tot 8% van de kinderen heeft astma. Het komt vooral voor bij jonge kinderen en bij personen ouder dan 40 jaar.

Welke alarmsignalen kun je herkennen?

Benauwdheid, kortademigheid, een piepende ademhaling, nachtelijke hoestbuien, ademnood en eventueel hoesten bij inspanning, overmatige slijmproductie, allergische neus-, oog- en huidklachten.


Is het erfelijk?

De aanleg voor astma is erfelijk. Het komt in sommige families vaker voor dan in andere. Uitlokkers zoals luchtvervuiling en rook vergroten de kans op astma. Dit verklaart ook waardoor astma vaker voorkomt in steden dan op het platteland.

Hoe kun je astma behandelen?

Naast het vermijden van uitlokkende prikkels worden twee soorten luchtwegenverwijdende medicijnen voorgeschreven: kortwerkende ontstekingsremmers of corticosteroïden als noodmedicatie, vaak gecombineerd met langwerkende tegenhangers.

Dit kun jij doen:

Een goede luchtkwaliteit moet zonder discussie op politiek en beleidsniveau aangepakt worden, maar ook jij kunt binnen- én buitenshuis je steentje bijdragen:

BUITEN:

- Probeer zo weinig mogelijk met de auto te rijden. Je draagt bij tot de luchtvervuiling én je krijgt in de wagen zelf meer vervuilde lucht binnen door uitlaatgassen van andere auto’s.

- Tijd voor een andere wagen? Ga voor een elektrisch of hybrid exemplaar!

- Vermijd op de fiets in de spits ook zeer nauwe, drukke stadsstraatjes waar zich meer verontreiniging opstapelt.

- Rustig te voet naar je werk gaan is in theorie iets beter dan met de fiets rijden, omdat je bij fysieke inspanningen meer vervuilde lucht inademt. Maar fysiek actief zijn, zelfs bij een minder goede luchtkwaliteit, is nog altijd gezonder dan elke dag achter het stuur zitten.

BINNEN:

We brengen bijna 80% van onze tijd, of zo’n 20 uur per dag, door in gesloten ruimten. Daarom is inzicht in de luchtverontreiniging binnenshuis essentieel om de nodige maatregelen te kunnen nemen.

- Gebruik niet elke dag geurkaarsen, wierook of andere huisgeuren. Die kunnen de luchtwegen irriteren.

- Vermijd straffe reinigingsmiddelen. Vaak kun je al heel veel schoonmaken met enkel warm water.

- Ververs elke week je beddengoed.

- Verlucht elke kamer dagelijks; 10 minuutjes is voldoende. Zorg daarnaast ook voor voldoende ventilatie.

- Ook een luchtreiniger kan wonderen doen. Ga voor een exemplaar met een speciale filter die naast geurtjes ook stof aanpakt.

- Vaak is onze binnenlucht te droog of net te vochtig. Een luchtbevochtiger regelt de vochtigheidsgraad. Zo krijg je minder kans op infecties op de luchtwegen én weer je ook schimmels en bacteriën uit je huis.


Apotheek De Vos
Veldstraat 3
2491 Olmen (Balen)
Tel: 014 / 30 29 39
GSM: 0465 / 03 59 60

Algemeen
info@devosapotheek.be
Boekhouding
facturatie@devosapotheek.be

APB 133001
Titularis: Apr. Ilse De Vos
BTW BE 0429.996.842

Openingsuren
Ma-Vrij: 8u30-12u30 en 13u30 – 18u30
Za: 9u00-12u30
Zon: Gesloten

Apotheek van wacht
Klik hier voor de apotheek van dienst

Contact

Stel ons je vraag, wij helpen je met veel plezier verder!